ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ

Αντι-οξειδωτική δράση

Η μελατονίνη παράγεται και εκκρίνεται στο σώμα μας κυρίως από την επίφυση. Τα επίπεδα των συγκεντρώσεών της στο αίμα αυξομειώνονται ακολουθώντας έναν ημερήσιο κύκλο, επιτρέποντας έτσι τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού («βιολογικό ρολόι») σε αρκετές βιολογικές λειτουργίες και βοηθά στη ρύθμιση άλλων  ορμονών. Επίσης, το «σήμα» της μελατονίνης αποτελεί μέρος του συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου.

Πέρα από τη δράση της ως χρονιστή του βιολογικού ρολογιού, η μελατονίνη έχει ισχυρή και ευρέος φάσματος αντιοξειδωτική δράση και συνεργάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά βελτιώνοντας τη συνολική αποτελεσματικότητα του καθενός.

 

Βελτίωση ποιότητας ωαρίων

Η συγκέντρωση μελατονίνης στα ωοθυλάκια γυναικών με ΣΠΩ είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη συγκέντρωση σε γυναίκες χωρίς ΣΠΩ. Η μειωμένη συγκέντρωση μελατονίνης στα ωοθυλάκια ευθύνεται για την ανωορρηξία και τη χαμηλή ποιότητα ωαρίων σε γυναίκες με ΣΠΩ. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης στο ωοθυλακικό υγρό είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, την ωορρηξία και την ποιότητα των ωαρίων.

Παράλληλα, η συμπλήρωση μελατονίνης οδηγεί σε μείωση των ημερών ορμονικής διέγερσης και σε βελτιωμένη ποιότητα ωοκυττάρων και εμβρύων, με επακόλουθη αύξηση του αριθμού των κλινικών κυήσεων, στη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η μελατονίνη, συνδυάζοντας την χρονοβιοτική της δράση στο κιρκάδιο ρυθμό με την κυτταροπροστατευτική της δράση μπορεί να αποτελεί μια καινοτόμο στρατηγική για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ. Παρέχει προστασία έναντι διαφόρων συν-νοσηροτήτων μεταβολικού συνδρόμου στις γυναίκες με ΣΠΩ, όπως διαβήτης, κυτταρικές βλάβες λόγω ελεύθερων ριζών, φλεγμονή, μικροαγγειακά νοσήματα, αθηροθρομβωτικό ρίσκο, και δυσλειτουργία ωοθηκών.