ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι ορμόνες για την αναστολή της ανάπτυξης μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα

Πριν από χρόνια, τα κορίτσια με πολύ μεγάλο ανάστημα υποβάλλονταν σε ορμονικές θεραπείες για την αναστολή της ανάπτυξης. Σήμερα, σύμφωνα με μια πρόσφατη δανέζικη μελέτη, τα ίδια κορίτσια, που έχουν πλέον ενηλικιωθεί, φαίνεται ότι δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν σε σύγκριση με τα κορίτσια που δεν έχουν υποβληθεί σε ορμονικές θεραπείες.

Οι ορμονικές θεραπείες για τις οποίες μιλάμε περιλαμβάνουν υψηλές δόσεις οιστρογόνων, η χρήση των οποίων κατέστη δημοφιλής τη δεκαετία του '50, μόλις οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι περιορίζουν την αύξηση του ύψους σε εφήβους που είχαν πιο μεγάλο ανάστημα από τον μέσο όρο. Σύμφφωνα με τα στοιχεία της δανέζικης μελέτης, πάνω από 5.000 κορίτσια στις Η.Π.Α. έλαβαν θεραπεία με οιστρόγονα και πολλά περισσότερα στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, οι προσδοκίες για το μέλλον μιας γυναίκας ήταν να παντρευτεί και να κάνει παιδιά και αυτό ήταν δύσκολο εάν το κορίτσι είχε πολύ μεγάλο ανάστημα σε σχέση με τους μνηστήρες.

Ακόμη σήμερα μερικά πολύ ψηλά κορίτσια λαμβάνουν οιστρογόνα - περισσότερο στην Ευρώπη από τις Η.Π.Α. - αλλά η ποσότητα των οιστρογόνων που χορηγούνται σε αυτές τις έφηβες είναι πάνω-κάτω η ίδια με εκείνη που περιέχεται σε ένα αντισυλληπτικό χάπι. Στο παρελθόν, όταν ακόμη οι γιατροί δεν είχαν ανακαλύψει τους δυνητικούς κινδύνους των οιστρογόνων, αυτή η δόση μπορούσε να είναι κατά 100 φορές υψηλότερη.

Για αυτή τη μελέτη, ο Δρ Hendriks και συνάδελφοί του στρατολόγησαν 239 Δανέζες που είχαν υποβληθεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας σε θεραπείες με υψηλές δόσεις οιστρογόνων για την αναστολή της ανάπτυξης. Στρατολογήθηκε επίσης μια ομάδα ψηλών γυναικών που δεν είχαν υποβληθεί σε τέτοιες θεραπείες.

Τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα και δημοσιεύτηκαν στο έντυπο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism δείχνουν ότι οι γυναίκες που είχαν λάβει οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της εφηβείας είχαν περισσότερα προβλήματα στη σύλληψη σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες και ειδικότερα:

- 82% αυτών των γυναικών, αφού έμειναν έγκυες, έφεραν εις πέρας την εγκυμοσύνη με επιτυχία, σε σύγκριση με 95% των γυναικών στην άλλη ομάδα που δεν είχαν λάβει οιστρογόνα.

- Μόνο 71% των γυναικών έφεραν στον κόσμο ένα ζωντανό μωρό, σε σύγκριση με 90% των γυναικών στην άλλη ομάδα.

- 56 % των γυναικών συνέλαβαν σε λιγότερο από ένα χρόνο, σε σύγκριση με 79% των γυναικών στην άλλη ομάδα που δεν είχαν λάβει θεραπεία.

- Αυτές οι γυναίκες υπεβλήθησαν πολύ περισσότερο από τις άλλες σε θεραπείες για στειρότητα.

ΠΗΓΗ: Πληροφορίες για την υγεία του πρακτορείου Reuters

 

<< επιστροφή