ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Γιόγκα: μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της στειρότητας;

Πολλές γυναίκες, ιδίως στις Η.Π.Α., κάνουν γιόγκα για να καταπολεμήσουν το στρες και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για σύλληψη.

Σύμφωνα με έρευνα του CBS News, περίπου 7,3 εκατομμύρια γυναίκες στις Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας. Παρά το ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που βοηθούν τα ζευγάρια να συλλάβουν, η διαδικασία αυτή είναι συχνά επώδυνη και στρεσογόνος.

Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια πρακτική που βοηθά τον άνθρωπο να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο πνεύμα και στο σώμα. Σήμερα, φαίνεται ότι μία ώρα γιόγκα την εβδομάδα βοηθά τις μέλλουσες μητέρες να μειώσουν το στρες.

Σύμφωνα με τον Toon Spencer, δάσκαλο γιόγκα στο κέντρο Fertility Life της Νέας Υόρκης, η εξάσκηση αυτής της δραστηριότητας δημιουργεί μια κοινότητα στην οποία οι γυναίκες μπορούν να μοιράζονται εμπειρίες και συμβουλές μεταξύ τους. Αυτό τις κάνει να νιώθουν λιγότερο απομονωμένες και πολύ πιο χαλαρές.
Η χαλάρωση είναι αυτό ακριβώς που ζητά ο Δρ Frederick Licciardi, ειδικός γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, καθώς πιστεύει ότι ο συνδυασμός της γιόγκα και της σύγχρονης ιατρικής είναι ωφέλιμος για τους ασθενείς.

Τα ειδικά προγράμματα γιόγκας για την εξισορρόπηση πνεύματος-σώματος και τη μείωση του στρες έχουν αυξήσει τη γονιμότητα σε αυτό το νεοϋορκέζικο κέντρο κατά 35%.
Και η Δρ Jennifer Ashton, ανταποκρίτρια γυναικολόγος του CBS News, επιβεβαιώνει ότι η ισορροπία πνεύματος-σώματος χάρη στη γιόγκα έχουν μια ισχυρότατη επίδραση στους ασθενείς. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην τη συστήσει κανείς.

Σύμφωνα με τη Δρ Ashton, το στρες μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. «Ξέρουμε ότι το στρες απελευθερώνει στον εγκέφαλο ένα νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη και ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα».

Έχει αποδειχθεί ότι, όπως η γιόγκα, και άλλες συμπληρωματικές θεραπείες (π.χ. τεχνικές διαλογισμού και αναπνοής, οραματισμός εικόνων, βελονισμός κτλ) συντελούν στην ανακούφιση του πόνου, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση του ύπνου.

ΠΗΓΗ: CBS NEWS

 

<< επιστροφή