ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η παχυσαρκία της μητέρας μειώνει τη γονιμότητα των απογόνων

Σε πρόσφατες αμερικανικές μελέτες, διερευνήθηκε η σχέση παχυσαρκίας και γονιμότητας και αποδείχθηκε ότι η γονιμότητα περιορίζεται σε παχύσαρκες γυναίκες λόγω ορμονικών διαταραχών που διαταράσσουν την αναπαραγωγική ικανότητα.

Σήμερα, ανακαλύφθηκε ότι η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης μειώνει τη γονιμότητα των απογόνων.
Αυτό επιβεβαίωσε μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ, προς το παρόν μόνο σε πειραματόζωα, σύμφωνα με την οποία το κλειδί για αυτή την επίδραση είναι η ορμόνη γρελίνη, τα επίπεδα της οποίας είναι πολύ χαμηλά στις γυναίκες με πολλά κιλά επιπλέον.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Endocrinology, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα θηλυκά ποντίκια που γεννήθηκαν από μητέρες με έλλειμμα γρελίνης είχαν περιορισμένη γονιμότητα και έκαναν πιο μικρού μεγέθους απογόνους σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικά επίπεδα γρελίνης.

Τα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας παρουσίαζαν αλλαγές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων της μήτρας που επάγουν μεγαλύτερη δυσκολία εμφύτευσης του έμβρυου, με συνέπεια περιορισμένη γονιμότητα. «Αν και η μελέτη μας διεξήχθη σε πειραματόζωα - εξηγεί ο Hugh Taylor, ένας από τους συγγραφείς - πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα έχει σημασία και για τις γυναίκες, επειδή το έλλειμμα γρελίνης φαίνεται ότι ρυθμίζει το πώς θα είναι η μήτρα του απογόνου στο μέλλον, με επιπτώσεις στη γονιμότητα».

ΠΗΓΗ: AGI SALUTE

 

<< επιστροφή