Inofert - Italfarmaco
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
 
Inofert

Διγνωση και αιτιολογα του
Συνδρμου των Πολυκυστικν Ωοθηκν (ΣΠΩ)

Η διγνωση του ΣΠΩ βασζεται σμερα στην παρουσα καθοριστικν παραγντων
Το 2003, η Ομδα Εργασας Consensus για το ΣΠΩ του Rotterdeam ESHRE/ASRM PCOS επιχερησε να δσει μερικ απλ κριτρια ταξινμησης του ΣΠΩ:
1. Διαταραχς της εμμηνορυσας (ολιγοωορρηξα-ανωορρηξα)
2. Κλινικ και βιοχημικ σημεα υπερανδρογονισμο
3. Εντοπισμς τουλχιστον μας πολυκυστικς ωοθκης στο υπερηχογρφημα
Η παρουσα 2 τουλχιστον απ αυτ τα κριτρια επιτρπει τη διγνωση ΣΠΩ
Η αιτιολογα του ΣΠΩ εναι πολυπαραγοντικ και δεν εναι ακμη σαφς σμερα ποιο συμβν ενεργοποιε την αλυσιδωτ αντδραση της παθολογας
Αυτ που φανεται ββαιο εναι τι, ανεξαρττως του αρχικο συμβντος, προκαλεται μια κατσταση υπερανδρογονισμο (υπερβολικ παραγωγ ανδρικν ορμονν) που πιθανς οφελεται:
- Σε αυξημνη και εσφαλμνη δραστηριτητα των ωοθηκικν κυττρων
- Σε οικογεν ενζυμικ ελαττματα
- Σε αντσταση στην ινσουλνη (IR)
(κατσταση στην οποα μια φυσιολογικ συγκντρωση ινσουλνης χει εξασθενημνες βιολογικς επιδρσεις)
Η ινσουλνη παργεται απ το πγκρεας και εναι η ορμνη που επιτρπει στα κτταρα να χρησιμοποιον τη γλυκζη που υπρχει στο αμα
Στις γυνακες με ΣΠΩ με φυσιολογικ παγκρεατικ λειτουργα, η μειωμνη βιολογικ επδραση της ινσουλνης (αντσταση στην ινσουλνη), προκαλε μια αντιρροπιστικ υπερινσουλιναμα (το πγκρεας παραπλανται απ τη συγκντρωση γλυκζης στο αμα και παργει ινσουλνη) που συμβλλει στον υπερανδρογονισμ.
Η παρουσα αντστασης στην ινσουλνη δεν συνεπγεται πντοτε δυσανεξα στη γλυκζη και η γλυκαιμα (συγκντρωση γλυκζης στο αμα) μπορε να εναι κανονικ.

 

Inofert

ΝΕΑ

Διαταραχς

Οι πλον εμφανες διαταραχς στο ΣΠΩ εναι ενδοκρινολογικς και μεταβολικς φσεως:

 1. Απουσα εμμηνορυσας (αμηνρροια) μη συχν εμμηνορυσα (ολιγομηνρροια)
  Η μμηνος ρση εμφανζεται συνθως με συχντητα 5-6 εβδομδες, σε μερικς περιπτσεις μνο μα δο φορς το χρνο καθλου
 2. Στειρτητα
  Η πλρης σποραδικ απουσα εμμηνορυσας συσχετζεται στο 70-80% των περιπτσεων με απουσα ωορρηξας
 3. Υπερβολικ βρος/παχυσαρκα
  Παχυσαρκα παρατηρεται στο 30% με 75% των γυναικν με ΣΠΩ. Παρατηρεται αξηση του σπλαγχνικο λπους, δηλ. περιφρεια μεγαλτερη απ 88 εκατοστ. Η αντσταση στην ινσουλνη εμποδζει τα κτταρα να χρησιμοποισουν τα σκχαρα που περιχονται στο αμα, τα οποα αποθηκεονται τσι με τη μορφ λπους
 4. Ακμ και σμηγματρροια
  Η σμηγματρροια συνδεται με το γεγονς τι οι σμηγματογνοι αδνες υπερδιεγερονται λγω των ανδρογνων και παργουν υπερβολικ ποστητα σμγματος. Η ακμ, αντιθτως, προκαλεται απ το φρξιμο των πρων του δρματος, με φλεγμον και σχηματισμ που εντς του πρου
  Ο υπερανδρογονισμς επιφρει τροποποισεις στη σνθεση του σμγματος, με συμφρηση εντς του πρου (φαγσωρες)
 5. Αλωπεκα
  Αραωση των τριχν της κεφαλς με ατροφα των θυλκων των τριχν
 6. Αρτηριακ υπρταση, ελαττματα ινωδλυσης
  Αυτς οι αλλαγς προκαλον αυξημνο καρδιαγγειακ κνδυνο, αλλ καθς οι μεταβολικς αλλαγς σε νεαρ τομα δεν εναι ντονες και καθστανται εμφανες μνο μετ την εμμηνπαυση, πολλς φορς υποεκτιμνται. Η πιο συνηθισμνη αλλαγ παρατηρεται στο προφλ λιπιδων, με αξηση των τριγλυκεριδων και μεωση της χοληστερλης HDL

 

Inofert

ΣΠΩ και διαταραχς του θυρεοειδος

Σμφωνα με πρσφατες μελτες, οι γυνακες που πσχουν απ το Σνδρομο των Πολυκυστικν Ωοθηκν παρουσιζουν, στην πλειοντητα των περιπτσεων, προβλματα στο θυρεοειδ. Παραδεγματος χριν, χει αποδειχθε τι πολλς γυνακες με ΣΠΩ χουν υποθυρεοειδισμ.

Ο θυρεοειδς αδνας βρσκεται στη βση του λαιμο απναντι απ την τραχεα. Αυτς ο αδνας παργει και απελευθερνει δο σημαντικς ορμνες: τη θυροξνη (T4) και την τριωδοθυροννη (T3), που ελγχουν το μεταβολισμ.
Ο υποθυρεοειδισμς εναι μια δυσλειτουργα που προκαλεται απ τη μεωση της παραγωγς των ορμονν θυροξνη (T4) και τριωδοθυροννη (T3), η οποα επιφρει ουσιαστικς αλλαγς στο μεταβολισμ, μεταξ των οποων, αλλαγς στην ρεξη, μεωση της σεξουαλικς επιθυμας, νοητικ αδρνεια και υπνηλα.

Ο υποθυρεοειδισμς μπορε να προκαλσει πτση του επιπδου των σφαιρινν που συνδονται με τις ορμνες του φλου (SHBG), που με τη σειρ της, οδηγε σε αξηση των συγκεντρσεων της τεστοστερνης, ενς απ τους παργοντες που συντελον στην εμφνιση ορισμνων συμπτωμτων του ΣΠΩ, π.χ. στειρτητα, πολυκυστικς ωοθκες, υπερτρχωση και ακμ.

Επιπλον, οι γυνακες με ΣΠΩ μπορε να χουν προδιθεση «επικρτησης των οιστρογνων» με αποτλεσμα τα υπερβολικ υψηλ εππεδα οιστρογνων να περιορζουν την αποτελεσματικτητα των ορμονν του θυρεοειδος.
Σμφωνα με κποιες μελτες, το να τρτο περπου των ασθενν που πσχουν απ ΣΠΩ χουν αυτονοση θυρεοειδοπθεια, που συσχετζεται ενδεχομνως με υποθυρεοειδισμ με κνδυνο για εμφνιση υποθυρεοειδισμο στο μλλον. Ο υποθυρεοειδισμς, αν δεν αντιμετωπιστε, επιδειννει και τις λλες πτυχς του συνδρμου, ειδικτερα, το μεταβολισμ και τον καρδιαγγειακ κνδυνο. Εναι σημαντικ να λαμβνεται υπψιν και το αντθετο, δηλ. τι μια ασθενς με υποθυρεοειδισμ μπορε να χει και ΣΠΩ. Συχν, επσης, παρουσιζονται αλλαγς στο
μεταβολισμ του ασβεστου με ανεπρκεια βιταμνης D3.

Συμπτματα προβλημτων στον θυρεοειδ:

 • Κπωση
 • Αξηση του σωματικο βρους
 • Εξψεις /και δυσανεξα στο κρο
 • Συχνς ημικρανες
 • Δρμα και μαλλι με ξηρτητα
  αποφολδωση
 • Δυσκοιλιτητα
 • Ευερεθισττητα, γχος και κρσεις
  πανικο
 • Τριχπτωση
 • Κατακρτηση υγρν
 • Μεωση της ερωτικς επιθυμας
 • Αξηση της τεστοστερνης

Αν μια γυνακα πσχει απ το Σνδρομο των Πολυκυστικν Ωοθηκν, συνιστται η επιβεβαωση της καλς λειτουργας του θυρεοειδος με μτρηση της TSH. Η TSH εναι μια ορμνη που παργεται απ τον πρσθιο λοβ της υπφυσης και ελγχει την εκκριτικ δραστηριτητα των ορμονν του θυρεοειδος, αυξνοντας την παραγωγ τους.

Στην περπτωση πιου υποθυρεοειδισμο, η διγνωση εναι σως πιο δσκολη και απαιτονται πιο πολπλοκες εργαστηριακς εξετσεις και χι μνο μτρηση της TSH, π.χ. λεγχος της θερμοκρασας σματος για μια συγκεκριμνη χρονικ περοδο και προσεκτικ εκτμηση των συμπτωμτων και του κλινικο ιστορικο της ασθενος.

Αλλ γιατ εναι συνηθισμνο να συνυπρχουν ΣΠΩ και ασθνειες του θυρεοειδος;
Δεν μπορε να δοθε μια οριστικ απντηση, αν και υπρχουν πολλς εμπεριστατωμνες συσχετσεις. Ο θυρεοειδς και οι ωοθκες αποτελον μρος του ενδοκρινικο συστματος. Επιπλον, η αντσταση στην ινσουλνη, που εναι πολ συχν σε γυνακες που πσχουν απ ΣΠΩ, συνδεται με τη λειτουργα του θυρεοειδος. Η αξηση της παραγωγς TSH συσχετζεται με αξηση της
αντστασης της ινσουλνης.

Ο υποθυρεοειδισμς μπορε να αντιμετωπιστε και να τεθε υπ λεγχο με φρμακα. ταν ο θυρεοειδς λειτουργε σωστ, περιορζονται και τα συμπτματα του ΣΠΩ. Τλος, η σωστ διατροφ παζει σημαντικ ρλο στη θεραπεα του ΣΠΩ και των διαταραχν του θυρεοειδος και συντελε στη μεωση της αντστασης στην ινσουλνη.

Βιβλιογραφα
Bruce Jancin “PCOS Strongly Linked to Autoimmune Thyroiditis: Thyroid function tests advised in PCOS - Prevalence is Fourfold Higher”. OB/GYN News. 1 Οκτωβρου 2001. Ghosh, S et al, Subclinical hypothyroidism: a determinant of polycystic ovary syndrome, Horm Res, 1993, 39(1-2):61-6. id Disease Remain Undiagnosed” . Ιανουριος 2003. Thyroid Disease, An Overview of Hypothyroidism and Hyperthyroidism, Της Nicole Galan, RN, About.com Guide. Obesità e syndrome dell’ovaio policistico, Decio Armanini, Francesco Giorgino e Cristina Fiore. Τμμα Ιατρικν Επιστημν και Χειρουργικς - Κλινικ Ενδοκρινολογας, Πανεπιστμιο Πντοβα-Ιταλικ Ομοσπονδα Γυναικολογας και Μαιευτικς (FIOG)

Inofert www.inofert.gr