Στην Ιταλία οι γεννήσεις διδύμων φθάνουν ποσοστό 3%
Στην Ιταλία , τα τελευταία 25 έτη, οι δίδυμες κυήσεις έχουν τριπλασιαστεί, φθάνοντας να καλύπτουν το 3% των γεννήσεων.
Δυστυχώς, έχει αυξηθεί και ο κίνδυνος χρονίων ασθενειών, οι οποίες οφείλονται συνήθως στον πρόωρο τοκετό ή συνδέονται με τις μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.
Αυτή είναι μια σύνοψη των στοιχείων που παρουσιάστηκαν από τον Giovanni Corsello, καθηγητή παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ιταλικής Εταιρείας Παιδιατρικής (SIP) που διοργανώθηκε στο Μιλάνο. Οι λόγοι αυτής της έκρηξης δίδυμων κυήσεων, εξηγεί ο Corsello, είναι «η αύξηση της μέσης ηλικίας των μητέρων, που ευνοεί την εμφύτευση στη μήτρα δύο εμβρύων και η χρήση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε στείρα ζευγάρια».
Τα δίδυμα «είναι μια εγκυμοσύνη με κινδύνους»: η πιθανότητα πρόωρου τοκετού είναι 5-10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με μια μη δίδυμη κύηση και η θνησιμότητα 3-4 φορές, ενώ το ποσοστό δυσπλασιών είναι 4 φορές υψηλότερο σε σχέση με τις μονές κυήσεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δίδυμα δεν είναι πάντα ίδια: τα μονοζυγωτικά δίδυμα, δηλ. εκείνα που είναι πανομοιότυπα, διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θανάτου και δυσπλασιών σε σύγκριση με τα ετεροζυγωτικά, τα οποία προέρχονται από δύο διαφορετικά έμβρυα.
Όσον αφορά, τέλος, τις γεννήσεις με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ελλοχεύει ένας ακόμη κίνδυνος: ο κίνδυνος τροποποίησης του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται το DNA των κυττάρων. Ειδικότερα, η τεχνική ICSI (ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίων), η οποία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ανδρικής στειρότητας, επάγει σημαντικές μεταβολές, τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με τις φυσικές εγκυμοσύνες. Οι συνέπειες είναι ανωμαλίες στη σύνθεση των πρωτεϊνών, των ορμονών, των ενζύμων και των υποδοχέων, που αποτελούν ουσίες αναγκαίες για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, για την αύξηση και την ανάπτυξη.
ΠΗΓΗ: ANSA SALUTE