ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Το στρες δεν παίζει ρόλο στην επιτυχία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Πολλές γυναίκες είναι πεπεισμένες ότι το ψυχογενές στρες εξηγεί πιθανώς τη δυσκολία τους να συλλάβουν με φυσικό τρόπο, ενώ έχει δυσμενή επίδραση και στην έκβαση των θεραπειών για την αντιμετώπιση της στειρότητας.

Προσφάτως, μια βρετανική μελέτη διέψευσε αυτή την πεποίθηση, επιβεβαιώνοντας ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν έχουν ψυχογενές στρες. Η έρευνα διεξήχθη από την Jacky Boivin της Ερευνητικής Ομάδας Μελετών της Γονιμότητας του Κάρντιφ στην Ουαλία και δημοσιεύτηκε στο έντυπο British Medical Journal.

Στη μελέτη πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση 14 προηγούμενων ερευνών σχετικά με το θέμα αυτό, εξετάζοντας στοιχεία από 3.583 γυναίκες που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή σε άλλες θεραπείες για τη γονιμότητα.
Σε όλες αυτές τις γυναίκες εκτιμήθηκε το επίπεδο στρες στην αρχή και στο τέλος του κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη και το άγχος, την υπερένταση και την κατάθλιψη. Εξετάστηκε επίσης η πιθανότητα σύλληψης πριν από in vitro θεραπείες. Με αυτό τον τρόπο, διαπιστώθηκε ότι το στρες δεν είχε καμία επίδραση στην πιθανότητα σύλληψης.
Οι συγγραφείς συνέκριναν κατόπιν τα στοιχεία που αφορούν στο επίπεδο άγχους και στρες των γυναικών που συνέλαβαν και των γυναικών που δεν είχαν εγκυμοσύνη, χωρίς να παρατηρηθεί διαφορά στα ποσοστά γονιμοποίησης.
Έτσι, εξήχθη το συμπέρασμα ότι το ψυχογενές στρες δεν συνδέεται καθ' οιονδήποτε τρόπο με τη σύληψη ή μη σύλληψη. Αυτό δείχνει, λένε οι συγγραφείς της μελέτης, ότι ακόμη και το στρες που οφείλεται σε προβλήματα στειρότητας δεν επηρεάζει τις πιθανότητες επιτυχίας των θεραπειών.

«Είναι ένας μύθος ότι το στρες - εξηγεί η Jacky Boivin - διακυβεύει την επιτυχία των θεραπειών για τη γονιμότητα. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε αυτές τις τεχνικές δεν μένουν έγκυες αμέσως, συχνά επειδή κατηγορούν τον εαυτό τους ότι είναι ανήσυχες και όσο περισσότερο αργούν να συλλάβουν, τόσο περισσότερο αγχώνονται. Αυτό το γεγονός τρέφει τον μύθο». Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι γυναίκες να μην παραβλέπουν το στρες που νιώθουν. «Οι θεραπείες για τη γονιμότητα είναι στρεσογόνες από μόνες τους - συνεχίζει η Jacky Boivin - και, άρα, οι γυναίκες δεν πρέπει να παραβλέπουν το στρες που νιώθουν, γιατί αυτό μπορεί να τις κάνει να εγκαταλείψουν τις θεραπείες. Το ένα τρίτο περίπου των ζευγαριών διακόπτει, πράγματι, τις θεραπείες αμέσως, λόγω του στρες και μόνο».

ΠΗΓΗ: ANSA και AGI SALUTE

 

<< επιστροφή