ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ βλάπτει τη γονιμότητα

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, η οποία δημοσιεύτηκε στο έντυπο British Journal of Pharmacology, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ, τσαγιού και ορισμένων αλκοολούχων ποτών ή ακόμη και υπερβολικής ποσότητας σοκολάτας μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης στις γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη επηρεάζει τη λειτουργία των λείων μυών των σαλπίγγων, των οποίων ο ρόλος είναι να βοηθούν τα ωάρια να φτάσουν στη μήτρα.

Μελετώντας αυτή τη διαδικασία στο αναπαραγωγικό σύστημα ποντικών, οι Αμερικανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι η καφεΐνη μεταβάλλει την κατανομή των ηλεκτρικών φορτίων στις μεμβράνες των σαλπίγγων, αναστέλλοντας τις συσπάσεις και, άρα, τη λειτουργία των λείων μυών.

Αλλά τι σημαίνει «μεγάλες ποσότητες»; Μια πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη πριν από 14 έτη στην Ευρώπη σε γυναίκες ηλικίας 24-44 ετών, έδειξε ότι τα άτομα τα οποία καταναλώνουν πάνω από 500 mg καφεΐνης την ημέρα χρειάζονται 11% περισσότερο χρόνο για να αποκτήσουν παιδί σε σχέση με τον μέσο όρο. Μια άλλη μελέτη, στις Η.Π.Α. αυτή τη φορά, υποστηρίζει ότι πάνω από 300 mg καφεΐνης την ημέρα μειώνει κατά 27% τις πιθανότητες σύλληψης, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καταναλώνουν καφεΐνη.

Η σημασία αυτής της έρευνας σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των σαλπίγγων και, κατ' επέκταση, τις αιτίες των έκτοπων κυήσεων, πολύ επώδυνων παθολογικών καταστάσεων στις οποίες τα έμβρυα εμφυτεύονται στις σάλπιγγες και όχι στη μήτρα, βάζοντας σε κίνδυνο και τη ζωή της μητέρας.

ΠΗΓΗ: "Inhibitory effect of caffeine on pacemaker activity in the oviduct is mediated by cAMP-regulated conductances", British Journal of Pharmacology.

 

<< επιστροφή