ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: νέες ερευνητικές πρόοδοι στην Ιταλία

 

Η Ιταλική Εταιρεία Ιατρικών Μελετών της Αναπαραγωγής (SISMER) άνοιξε ένα νέο μέτωπο έρευνας στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρόκειται για τον εντοπισμό και την προσαρμογή γονιδίων που συνδέονται με την πιθανότητα αποβολής ή με την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα της γυναίκας.

Γνωρίζοντας και προσαρμόζοντας αυτά τα γονίδια στα ωάρια, οι γιατροί μπορούν να κατανοήσουν ποια πρέπει να χρησιμοποιήσουν για τη γονιμοποίηση και την εμφύτευση. Και όχι μόνο: οι ερευνητές του Sismer ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με ορισμένους τύπους παθολογιών, όπως η ενδομητρίωση ή οι πολυκυστικές ωοθήκες, παράγουν ωοκύτταρα τα οποία περιέχουν γονίδια που ενεργοποιούνται ή όχι ανάλογα με την παθολογία.

Οι τεχνικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εφαρμόζονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, καταγράφεται αύξηση των θεραπειών της τάξης του 10% και έχουμε φθάσει στον αριθμό του 1 εκατομμυρίου κύκλων ετησίως. Η Ιταλία έχει μείνει πίσω και είναι ένα από τα κράτη με τις λιγότερες διαθέσιμες θεραπείες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Sismer, Luca Gianaroli, «μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, η οποία κατάργησε ορισμένες απαγορεύσεις που προβλέπονται από το νόμο 40, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν και στη γειτονική χώρα. Από το 2004 έως το 2009, όσον αφορά τις θεραπείες και τα αποτελέσματα, η Ιταλία υστερεί πράγματι, σε σχέση με τις άλλες χώρες, αλλά τώρα πλησιάζει σιγά σιγά τα επίπεδα των γειτονικών κρατών».

ΠΗΓΗ: ANSA

 

<< επιστροφή