ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι γυναίκες με ΣΠΩ διατρέχουν κίνδυνο για άγχος και κατάθλιψη

Μια νέα ανακάλυψη μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία του ΣΠΩ. Ο Δρ Dokras Anuja στο Ιατρικό Κέντρο της Φιλαδέλφειας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια υποστηρίζει την αύξηση των ελέγχων σε γυναίκες που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Οι μελέτες που διεξήχθησαν δείχνουν, πράγματι, τη συνύπαρξη διαταραχών άγχους και κατάθλιψης στο 20% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν.

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (στειρότητα πρώτα απ' όλα) τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τον βαθμό αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, η αντιλαμβανόμενη απουσία μιας αποτελεσματικής θεραπείας μπορεί να αυξήσει την ανησυχία, κάτι που στο 20% των περιπτώσεων οδηγεί σε μια πραγματική διαταραχή άγχους.

Ο Δρ Dokras συνιστά τη διενέργεια ενδεικνυόμενων αναλύσεων για όλες τις γυναίκες με ΣΠΩ που παρουσιάζουν διαταραχές της διάθεσης και, εσχάτως, προσφυγή σε φαρμακολογικές αγωγές και ψυχοθεραπείες.

Στόχος των μελλοντικών μελετών - προτείνει ο Δρ Dokras - θα πρέπει να είναι ο εντοπισμός πιθανών συσχετίσεων ανάμεσα στα ειδικά χαρακτηριστικά του ΣΠΩ (υπερανδρογονισμός και στειρότητα) και στις διαταραχές άγχους και της κατάθλιψης, για την εξατομίκευση θεραπειών που μπορούν να καλυτερεύσουν την ψυχική και σωματική ευεξία των γυναικών.

ΠΗΓΗ: Reuters Health (από Medscape)

 

<< επιστροφή