ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Σύμφωνα με μια αυστραλιανή μελέτη, η περιοδοντική νόσος επηρεάζει τη σύλληψη

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ετήσιας συνεδρίασης της ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας του Ανθρώπου), που διοργανώθηκε στις αρχές Ιουλίου στη Στοκχόλμη, συνήχθη το συμπέρασμα ότι η περιοδοντική νόσος επηρεάζει πιθανώς τις πιθανότητες σύλληψης.

Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους κάθε μέρα και να χρησιμοποιούν τακτικά οδοντικό νήμα, υπογραμμίζουν οι ερευνητές. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να επιμηκύνει τον χρόνο σύλληψης τουλάχιστον κατά 2 μήνες σε σχέση με τον μέσο όρο, μια επίδραση που απαντάται και σε παχύσαρκες γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυοι.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε από μια ομάδα Αυστραλιανών ερευνητών και διεξήχθη σε δείγμα 3.500 γυναικών περίπου, δείχνει ότι οι γυναίκες με περιοδοντική νόσο χρειάζονται κατά μέσο όρο 7 μήνες για να συλλάβουν, σε σχέση με το διάστημα 5 μηνών των γυναικών που δεν έχουν αυτή τη διαταραχή. Για τις γυναίκες μη ασιατικής καταγωγής, το χρονικό διάστημα έως την επίτευξη σύλληψης μπορεί να φτάσει μέχρι και το ένα έτος.

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και το σωματικό βάρος.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι για αυτή την καθυστέρηση στη σύλληψη ευθύνεται η φλεγμονή από τα στοματικά βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές δράσεις στον ιστό του αναπαραγωγικού συστήματος.

«Για πρώτη φορά, η περιοδοντική νόσος συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες που επηρεάζουν τη σύλληψη», δηλώνει ο Roger Hart, υπεύθυνος της μελέτης και καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας του Πέρθ.

ΠΗΓΗ: The New Zeland Herald Journal

 

<< επιστροφή