ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Καλά νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από ΣΠΩ: η εμμηνόπαυση καθυστερεί!

Καλά νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από ΣΠΩ: η εμμηνόπαυση καθυστερεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης ακόμη και σε όψιμη ηλικία. Αυτό επιβεβαιώνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Human Reproduction Journal και διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Shahid Behesht στο Ιράν.

Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών παράγουν κάθε μήνα περισσότερα ωοθυλάκια από το φυσιολογικό εντός της ωοθήκης. Αυτό παρεμβαίνει με τη φυσιολογική ορμονική δραστηριότητα και μειώνει τη γονιμότητα.

Το περασμένο έτος ανακαλύφθηκε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ΣΠΩ μπορούσαν να κάνουν τον ίδιο αριθμό παιδιών με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικές ωοθήκες. Η μείωση της παραγωγής ωοθυλακίων, που επέρχεται σε όψιμη ηλικία, είναι μικρότερη σε γυναίκες με ΣΠΩ και, για το λόγο αυτό, η πιθανότητα σύλληψης αυξάνει με την πάροδο των ετών.

Οι Ιρανοί ερευνητές ανέλυσαν δύο ομάδες γυναικών (μια ομάδα γυναικών με ΣΠΩ και μια ομάδα γυναικών χωρίς το σύνδρομο) και, εξετάζοντας την παρουσία στο αίμα μιας ορμόνης που δείχνει τη γήρανση των ωοθηκών, ανακάλυψαν ότι η εμμηνόπαυση εμφανίζεται δύο έτη αργότερα σε γυναίκες με ΣΠΩ. Αυτό αποδεικνύει ότι οι εν λόγω γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ελπίδες να συλλάβουν σε όψιμη ηλικία.

ΠΗΓΗ: New Scientist

 

<< επιστροφή