ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η χορήγηση της μυο-ινοσιτόλης είναι η απλή και ασφαλής μέθοδος που βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ σε ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), μειώνοντας την ακμή και την τριχοφυΐα

Γυναικολογική ενδοκρινολογική εταιρεία, Αύγουστος 2009; 25(8): 508-513

Των Zacche M.M., Caputo L. Filippis S., Zacche G, Dindelli M., Ferrari A.

Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να εκτιμηθούν οι επιδράσεις της μυο-ινοσιτόλης (MI) στην αντιμετώπιση των δερματικών διαταραχών της ακμής και της τριχοφυΐας του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών.

50 γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) συμμετείχαν για 6 μήνες σ' αυτήν την μελέτη. Στις γυναίκες αυτές χορηγούνταν καθημερινά σε 2 δόσεις 4γραμμάρια μυο-ινοσιτόλης και 400μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος.

Στους 3 μήνες χορήγησης της μυο-ινοσιτόλης παρατηρήθηκε βελτίωση του μεταβολικού προφίλ. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μείωση της ωχρινοποιητικής ορμόνης του πλάσματος (LH), της τεστοστερόνης, της ελεύθερης τεστοστερόνης, της ινσουλίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη (δείκτης HOMA).

Ήδη στους 3 και ειδικότερα στους 6 μήνες χορήγησης της μυο-ινοσιτόλης παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση της κλινικής εικόνας των γυναικών με ΣΠΩ και πιο συγκεκριμένα μείωση της τριχοφυΐας και της ακμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από 6 μήνες χορήγησης της μυο-ινοσιτόλης στο 30% των γυναικών εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα του δασυτριχισμού και στο 53% τα συμπτώματα της ακμής. Στις υπόλοιπες γυναίκες παρατηρήθηκε μείωση της σοβαρότητας των περιστατικών του δασυτριχισμού και της ακμής, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών τα συμπτώματα των οποίων από σοβαρά μετατράπηκαν σε μέτρια και ήπια συμπτώματα.

 

 

 

<< επιστροφή